Preskoči na sadržaj

Gradonačelnik Puljak: Ovo je jedan od najvažnijih projekata za budućnost grada

Nedavno objavljeni neobvezujući javni poziv za iskaz interesa označio je uspješno privođenje kraju radova na izgradnji centralne zgrade Tehnološkog parka Split, najvećeg ICT Huba u Hrvatskoj.

„Projekt Tehnološkog parka Split vrlo je složen i jedan od najvažnijih projekata za budućnost Splita. Započet je u vrijeme bivše vlasti, a mi ga realiziramo i pred samim smo otvaranjem centralne zgrade. Realizacijom ovog projekta želimo pozicionirati Split kao vodeći centar visokih i modernih tehnologija, centar razvoja regije i najmoderniji grad u Hrvatskoj i šire. Ovo je sigurno prvi, veliki korak u tom smjeru“, naglasio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Useljenje prvih stanara najkasnije do ljeta

Ovog tjedna zakazan je tehnički pregled, nakon kojeg slijedi opremanje prostora namještajem i multimedijskom opremom od kojih je većina već dobavljena i isporučena. Useljenje prvih stanara očekuje se u drugom kvartalu 2024. godine. Njihov novi dom prostirat će se površini od 17,5 tisuća kvadrata na kojoj su uređeni uredski prostori za mikro, mala i srednja poduzeća, coworking zona, tri laboratorija za visoke tehnologije, dvorane za sastanke te velika kongresna dvorana, kao i prateći sadržaji poput menze s kuhinjom, dva caffe bara, prostora za čuvanje djece te fitness i rekreacijske zone.

Radove od prošle godine izvode renomirani inženjeri iz Strabaga, a gradnju zgrade, etažu po etažu, pratila je i voditeljica projekta Andrea Racetin Muše, viša savjetnica za strateško planiranje i provedbu projekata u Gradu Splitu.

„Za uspješnu realizaciju projekta bilo je potrebno pokrenuti i provesti preko 40 nabava, te uz glavnog projektanta koordinirati suradnju još tri projektanata, a uz glavnog izvođača radova i rad dodatna četiri izvođača“, rekla nam je Racetin Muše koju smo zatekli na putu prema još jednom gradilišnoj koordinaciji. A njih je dosad održano preko 70, uz mnogobrojne ostale sastanke.

Kompleksan projekt

O kompleksnosti projekta govori i njegova financijska težina. Naime, izgradnja centralne zgrade financira se kroz dva projekta, „Izgradnja i opremanje centralnog objekta Tehnološkog parka Split - Dračevac“ i „Razvoj zone Dračevac – Tehnološki park Split - Dračevac“ čija je ukupna vrijednost 21.866.655,48 EUR /164.754.315,70 kuna, od čega se 13.945.747,52 EUR / 105.074.234,69 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Projektne prijave izradila je, a time i osigurala bespovratna sredstva, Razvojna agencija Split - RaST koja će, uz punu podršku gradskih službi, upravljati ovim parkom znanja i raditi na razvoju novih znanja i ideja s ciljem diverzifikacije gospodarstva Splita sukladno Strategiji razvoja grada.

„RaST je u projekt razvoja Tehnološkog parka Split aktivno uključen od samih početaka, kako od pripreme projektnih prijedloga, pa i u kasnijim fazama sve do konačne realizacije. Stoga se veselim vidjeti kako je jedan ovako važan strateški projekt grada zaživio od ideje do trenutka kada u zgradu počnu useljavati prvi poduzetnici.“, istaknuo je direktor RaST-a Goran Batinić.

Otvoren neobvezujući poziv: Postani dio najvećeg ICT Huba u Hrvatskoj!

Poduzetnici će na raspolaganju imati niz sadržaja na četiri etaže. U podrumu je smještena co-working zona, osmišljena kao open-space prostor s 50 radnih jedinica, ukupne površine 480 m2. S ciljem pružanja podrške novim poduzetnicima i start-upima, u centralnoj zgradi Tehnološkog parka Split pružat će se usluge MSP-ovima koji posluju kraće od tri godine. Prostor inkubacije sastoji se od 14 inkubacijskih ureda prosječne veličine 45 m2, s pripadajućom kuhinjom i salom za sastanke. Za MPS-ove koji nisu u fazi inkubacije, odnosno one starije od tri godine, predviđeno je 6 jednoetažnih ureda prosječne veličine 100 m2 te 2 dvoetažna ureda prosječne veličine 250m2. Centralna zgrada sadrži i 5700 m2 roh bau ureda - 46 jednoetažnih poslovnih prostora prosječne veličine 100 m2 te 10 dvoetažnih poslovnih prostora prosječne veličine 250 m2, koji će se infrastrukturno urediti do kraja 2024. godine te će potom biti na raspolaganju poduzetnicima za individualno opremanje i namještanje sukladno vlastitim potrebama. U centralnoj zgradi Tehnološkog parka Split smjestit će se i najveći konferencijski centar javne infrastrukture u Splitu, s 400 sjedećih mjesta u velikoj konferencijskoj dvorani te dodatnih 320 mjesta u tri manje multifunkcionalne dvorane koje se po potrebi mogu spojiti. Mislilo se i na dodatne sadržaje pa su tu i restoran/menza, dva caffe bara, trgovina, fitness centar te prostor za čuvanje djece/igraonica.

Iskazi interesa za poslovne prostore zaprimaju se do 14. siječnja 2024. godine putem online upitnika na web stranici Tps.com.hr na kojoj su objavljeni i ostali detalji koji zanimaju poduzetnike, poput procijenjene naknade za korištenje prostora.

„Pozivam poduzetnike, zainteresirane zakupce, da se sa svojim potrebama jave na raspisani neobvezujući javni poziv za iskaz interesa. Sada nam je najvažnije da poduzetničko-potporna infrastruktura u koju je Grad Split uložio puno novca, truda i vremena, zaživi u punom kapacitetu. Pritom ne mislim samo na korištenje prostora, već na korištenje svih postojećih i razvoj novih visoko-tehnoloških znanja koje će ova zgrada generirati. Velika vrijednost projekta je i u revitalizaciji cijele zone Dračevac i ovog dijela grada koji će ovim projektom dobiti novi infrastrukturni i poslovni zamah. Interes koji su poduzetnici već sada iskazali pokazuje da je projekt bio itekako potreban i da se može početi raditi i na razvoju ostatka zone. Zahvaljujem i čestitam svima koji su od početka vrijedno radili na ovom zahtjevnom projektu i uspješno savladavali sve prepreke i izazove, kako bismo ovu fazu dovršili i centralnu zgradu Tehnološkog parka Split priveli svrsi“, poručio je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, grada pod Marjanom koji postaje središte visokih tehnologija.

Trivković: Spoj moderne infrastrukture i progresivnih aktivnosti

Drago nam je što je Tehnološki park pri kraju s gradnjom i nadamo se da će ubrzo biti useljiv. Očekujemo da će uvjeti i sadržaj cijelog kompleksa biti takvi da tisuće kvadratnih metara neće ostati prazni. Split Tech City već godinama radi na jačanju splitske IT scene i promoviranju našega grada kao mediteranskog tehnološkog huba, a Tehnološki park kao spoj moderne infrastrukture i progresivnih aktivnosti sigurno će doprinijeti našoj viziji i misiji, rekao je Toni Trivković, predsjednik Startup - udruge za poticanje i razvoj IT sektora Splita i regije (Split Tech City)

Zahvala sudionicima u projektu

Osim izvođača radova, tvrtke Strabag d.o.o., važno je istaknuti i ostale sudionike u gradnji – tvrtku Trames d.o.o. koja obavlja uslugu stručnog nadzora na ovom projektu na čelu sa Zoranom Ivankovićem, voditeljom tima nadzornih inženjera, kao i tvrtku Exstructa d.o.o., na čelu s voditeljicom projekta sukladno Zakonu o gradnji, Marijanu Zvonar bez čijih aktivnih uloga i suradnje, ovaj projekt ne bi bilo moguće uspješno privesti kraju.

Novosti


Split je IT